Mégsem lesz 100%-os a vasárnapi bérpótlék. Sőt, pótlék sem.

271419_galeria_szatmary_kristof_idegenvezetoi_vilagnap

December elején a következő pozitív üzenettel haknizta körbe a teljes sajtót a Rogán-Harrach páros: “Ugyan bezáratunk (majdnem) minden boltot vasárnap, de aki mégis dolgozni fog ezen a napon, annak a vasárnapi bérpótléka 100%-ra fog emelkedni.”

A munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos bérpótlék járjon a munkavállalóknak, és hogy egy hónapban legfeljebb csak két vasárnap lehessen őket dolgoztatni – jelentette ki Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője, 2014.december 10-én.

D_KOS20140912009-1024x534

A kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik – ezt tartalmazza a Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által 2014. december 16-án benyújtott törvényjavaslata.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben a munka törvénykönyvének módosítása alapján vasárnapi munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalónak. Kivételt jelentenek a vendéglátást, a szabadidő eltöltésével közvetlenül összefüggő szolgáltatási tevékenységet és a kereskedelmi ügynöki tevékenységet folytató munkáltatónál
foglalkoztatottak.

Szatmáry és Harrach valóban megírták, benyújtották (T/2413)…. és más nem is történt vele.
A javaslat + indoklás:

Screenshot_00660 Screenshot_00661

Szatmáry Kristóf, aki – hangsúlyozva –  fenti törvénymódosítást írta, tegnap egy újabb módosítót (T/3414) nyújtott be.

Ebben két módosítás szerepel:

1. Szatmáry Kristóf úgy döntött, hogy a Metro áruház is legyen zárva vasárnap.

2. A vasárnapra nem hogy 100%-os bérpótlék járna, hanem a kereskedelemben a vasárnap rendes munkaidőnek számítana.
Vagyis a mostani 50%-os pótlék helyett nem 100% pótlék járna, hanem 0%.

Screenshot_00662 Screenshot_00663
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) elnöke, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos.

 • fingerli_feri

  végeredményben pedig a zemberek kevesebbet fognak keresni. bravó! mi az isten van ezeknek az agya helyén?

  • Leslie

   Hofi megmondta: üres telek.

 • Fogash73

  gyurcsányahibás, elmútnyócév, rezsidémon, neazemberekfizessékmeg.

  • Nanee

   A neazemberekfizessékmeg is jobban teljesít. Kapott egy NEK-et.
   Tehát ‘ne az embereknek fizessék meg’ az új szlogen fityiszéknél.

  • Barbrady

   Hajrá FIDESZ, hajrá Magyarország!!!!

   • Leslie

    Nem tudom eldönteni kinek szurkolsz. VAGY hajrá Magyarország, VAGY hajrá fidesz, de amíg a fidesz mindent megtesz, hogy kinyírja Magyarországot, addig a kettő együtt nem megy.

    • Barbrady

     ugya-ugyan, karaván, kutyák, Gyurcsány, ill még egy utolsó trompfként gyurcsánybajnailiberális

  • Murányi Tamás

   …rohattmultik.

   • Fogash73

    ja, azt ki is felejtettem!

    • http://anothernonight.blog.hu no-night

     meg a nemleszünkgyarmatot és a szemétunijót is

   • Simicske

    A mocskos zsidók is!

  • andras nagy

   norvégalap
   andrégoodfriend
   hellerágnes
   cnn

   Csapataink harcban állnak.

  • Batka

   senkitnemhagyunkazútszélén

 • Rufus78

  Nem vagyok jogász, de én ebből nem olvasom ki a 0%-ot. Az első javaslat megállapítja a 100%-os bérpótlékot a vasárnapi rendes munkaidőre, a második meg tisztázza, hogy a turisztikában és a kiskereskedelemben bizonyos feltételekkel a vasárnapi munkavégzés nem számít rendkívülinek. Nekem inkább csak pontosításnak tűnik a kritizált javaslat.

  • chabba

   Én viszont elég konkrétan munkajogász vagyok. A bejegyzés írója gyorsan levehetné ezt a buta posztot, ugyanis 2012. óta nincs összefüggés a rendes-rendkívüli munkaidő és a pótlékfizetési kötelezettség között. Emiatt sok esetben rendes munkaidő után jár pótlék, ahogy a fenti esetben is.

   Ha a bejegyzés írója elolvasta volna a törvényjavaslatokat, a fenti logika önmagában már a T/2413 1.§-ból is egyértelműen kitűnik. A rendelkezésben – nagyon leegyszerűsítve – már benne van, hogy vasárnapi rendes munkaidő esetén jár a 100%-os pótlék. Lásd. a beilleszteni javasolt (1a) bekezdés ötödik sorában “a rendes munkaidőben történő” fordulatot.

   Egyébként ez az ami elkeserít. Itt van ez a remek oldal, sok kiváló meglátással és észrevétellel, majd jön egy ilyen bejegyzés… ez volna az alternatíva?

   • János Varga

    Feltéve, ha a T. Ház elfogadja a T/2413-as javaslatot. mert ha nem….
    Na, és most ennek függvényében értelmezd kérlek a T/3414-es javaslatot.
    Köszönöm.

    • chabba

     Dehogy kell ennek fényében értelmezni a javaslatot. 2012. óta nincs összefüggés a munkaidő rendes-rendetlen jellege és a pótlékfizetés között. Úgyhogy a cikk alapvetése mindenképpen rossz. Emellett pedig jelenleg ott tartunk, hogy be van nyújtva két javaslat.

     Az pedig, hogy “feltéve, ha a T. Ház….” Mi van, akkor…. mi van, ha inkább…. ha feltesszük, hogy a javaslatot eltesszük és nem tudják megszavazni, mert nem tudják megkeresni? Így hát megnyomnak egy másik gombot, és ó jaj, kilövik az atombombot. Remélem, kellően érzékeltettem ezzel, hogy milyen komolysági szinten mozog a feltéve érvelésed.

     Nem kell szeretni egyik oldalt sem, de az ilyen jellegű cikkek aláássák a valódi problémákat feltáró cikkek hitelét. Személy szerint engem ez a hitelvesztés zavar.

     • János Varga

      Ezt megértem, de a Fidess taktikáját is ismerem. Itt nem atomgomb megnyomásáról van szó, hanem “csak” a magyar munkavállaló esetleges jogairól.

      Tehát a kérdésemre légy oly kedves és válaszolj. Tehát. Mi lesz a helyzet, ha csak az utóbbi törvényjavaslatot fogadják el? Előre is köszönöm.

 • SheldonCooper

  Sőt, vasárnap sem. Pihenőnap, az lesz.

 • Gerusz

  Így amikor a dolgozók tüntetnek a vasárnapi zárva tartás ellen a bérpótlékra hivatkozva, akkor lázár a pofájukba röhöghet, hogy “milyen bérpótlék?”…

 • http://www.taxierden.hu Meridian74

  A pofám szakad le…!!! A kurva anyját az ilyen képviselőknek!

  Amúgy nem lesz itt médiaháború sem, simicska részéről:
  http://index.hu/kultur/media/2015/02/25/orban_nem_geci_mondta_a_celpont_stabja_es_felmondott/

  • http://www.taxierden.hu Meridian74

   Amúgy lassan HírTV sem lesz… mondjuk eléggé döglődik, mióta a Fidesz van hatalmon, mivel még ellenzékben volt motiváció, hogy gyújtsuk fel a szemétláda tolvaj kormányzó politikusokat, na de most az akkori ellenzék kormányoz, és nem kevésbé tolvaj módon.

 • jancsika

  Látszik, hogy hozzáértő… Mint a többi. Azt hiszik, hogyha felveszik a nyakkendőt, már értenek is hozzá.
  A szart felteszik a polcra és máris lekvárnak képzeli magát.

 • lyken

  Kéne az a kötelező drogteszt mégiscsak…

 • http://www.taxierden.hu Meridian74

  Innen gratuálok a pécsi feldolgozó munkásoknak, 2 rúd szalámival kiszúrták a szemüket, havonta… ja, és nagy kegyesen megkapják majd az elmaradt túlóra pénzeiket is, meghajolok előttük. Betonfejek. Amúgy az utóbbit (nem kifizetett munkaórák) a munkaügyi felügyelőség hogyhogy nem vizsgálja azonnal? (márcsak azon az alapon is, hoyg annak van adótartama is, amivel az állambácsi is megrövidült… ugye)
  http://index.hu/gazdasag/2015/02/26/30_ezer_forintos_utalvannyal_szereltek_le_a_pick_sztrajkoloit/

 • Meg lehet egyezni a munkáltatóval…zsebbe oszt kész..

 • http://www.taxierden.hu Meridian74

  Egy kis mellékes információ, a hazai mérnökfizetések “átlaga”:
  http://karrier-tanacsok.monster.hu/Fizetes-es-juttatasok/Informaciok-a-fizetesrol/mernok-fizetes-2015-2/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

  A fentiek ismeretében sosem fogom megérteni, hogy a képviselői fizetések (a csomó pluszban felvállalható mellék-alibi tisztségekkel együtt) miért is olyan magasak? Lásd vagyonnyilatkozatokat…