Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mégsem lesz 100%-os a vasárnapi bérpótlék. Sőt, pótlék sem.

December elején a következő pozitív üzenettel haknizta körbe a teljes sajtót a Rogán-Harrach páros: „Ugyan bezáratunk (majdnem) minden boltot vasárnap, de aki mégis dolgozni fog ezen a napon, annak a vasárnapi bérpótléka 100%-ra fog emelkedni.”

A munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos bérpótlék járjon a munkavállalóknak, és hogy egy hónapban legfeljebb csak két vasárnap lehessen őket dolgoztatni – jelentette ki Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője, 2014.december 10-én.

D_KOS20140912009-1024x534

A kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik – ezt tartalmazza a Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által 2014. december 16-án benyújtott törvényjavaslata.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben a munka törvénykönyvének módosítása alapján vasárnapi munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalónak. Kivételt jelentenek a vendéglátást, a szabadidő eltöltésével közvetlenül összefüggő szolgáltatási tevékenységet és a kereskedelmi ügynöki tevékenységet folytató munkáltatónál
foglalkoztatottak.

Szatmáry és Harrach valóban megírták, benyújtották (T/2413)…. és más nem is történt vele.
A javaslat + indoklás:

Screenshot_00660 Screenshot_00661

Szatmáry Kristóf, aki – hangsúlyozva –  fenti törvénymódosítást írta, tegnap egy újabb módosítót (T/3414) nyújtott be.

Ebben két módosítás szerepel:

1. Szatmáry Kristóf úgy döntött, hogy a Metro áruház is legyen zárva vasárnap.

2. A vasárnapra nem hogy 100%-os bérpótlék járna, hanem a kereskedelemben a vasárnap rendes munkaidőnek számítana.
Vagyis a mostani 50%-os pótlék helyett nem 100% pótlék járna, hanem 0%.

Screenshot_00662 Screenshot_00663
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) elnöke, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos.

Megosztás