Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az év vicce: a Fidesz megoldaná, hogy 2044-ben jó nyugdíjam legyen

Népesedési Kerekasztal kidolgozta és hamarosan elküldi a kormánynak a nyugdíjreformra tett javaslatcsomagját.

„Az új rendszer szerint a gyermekneveléstől lehetne függővé tenni a nyugdíjkorhatárt, vagyis a normál korhatárnál azok kapnának járadékot, akik például legalább egy járulékfizetőt állítanak maguk helyett. Emellett a gyermekek számát is figyelembe vennék a fizetendő nyugdíjjáruléknál is. Az eredetileg negyven év alattiakra kialakított rendszerről Botos Katalin közgazdász, a javaslat egyik kidolgozója a lapnak úgy fogalmazott: azt először a 35 év alatti korosztálynál, vagyis az 1979-ben és azután születettekre terjesztenék ki, mivel ők még dönthetnek másként a gyermekvállalásról. A Népesedési Kerekasztalt a gyermekvállalási hajlandóság drasztikus visszaesése, valamint a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése együtt késztette arra, hogy olyan javaslatot dolgozzon ki, amelynek alapján az új nyugdíjrendszerben érvényesíteni lehetne a gyerekvállalás és -nevelés erőfeszítéseit is.”

Harrach Péter máris jelezte a kormányzat eszmeisége és családpolitikai szemlélete összhangban van az új nyugdíjszámítási tervezettel, így elvi akadálya nincs a megvalósításnak.

Botos Katalin az RTL Híradónak azt mondta: azok, akik nem vállalnak gyereket, az új rendszerben már előre tudhatnák, hogy pénzt kell félretenniük a nyugdíjas éveikre. Elismerte ugyanakkor, hogy ez egyfajta hátrányt jelentene az érintetteknek. Az is elhangzott, hogy a gyerekvállalás pluszpontot jelentene a nyugdíj számításakor, és mínusz pontot kapna az, akinek nincs gyermeke. Vagyis egyfajta bonus-malus rendszert vezetnének be. Ráadásul pontszámításkor csak az a gyerek számítana, aki legalább középiskolát végzett vagy szakmát szerzett.

 

Botos Katalin itt azt nyilatkozza, hogy a bonus-malus rendszer hátrányos a meddő párok számára, “de nem változtatunk azon a tényen, hogy nem állított járulékfizetőt maga mögé, de ha erre rádöbben, akkor félreteheti a pénzét.

Én tökre bírom hogy csúcsra járatja a keresztény-szolidaritást ez a kormány … ki a faszt érdekel, hogy meddő vagy, nem gyártottad le az utód egyedeket! Fizettél a vagyont a termékenységi kezelésekre, igazán spórolhattál volna pénzt a nyugdíjadra is!

Szóval most tényleg azon pörgünk, hogy egy kádéenpés-szexuáltudományos-közgazdász-nyugdíjszakértő asszonyság a kis kerekasztalával miket talált ki? Várjuk meg, hogy ebből a kormány mit fog megvalósítani.

És persze: kell-e azon aggódni, hogy a Fidesz most megoldja, hogy mekkora lesz a nyugdíjunk 2044-ben?!
Nekem még 30 év van nyugdíjig. Majd biztos a Fidesz fekteti le a fasza 2044-es nyugdíjam alapjait. Most.

 

Most arról a Fideszről van szó, aki választási program nélkül nyerte meg a választást.
Arról a Fideszről, aki kormányprogram nélkül kezdte meg a kormányzást.
Arról a Fideszről, aki annyira aggódott a 30 évvel későbbi nyugdíjunk miatt, hogy a lehető legrövidebb távú politikai céljai érdekében elvett 3000 milliárd (3000 000 000 000) forintot a  járulékbefizetőktől.
Arról a Fideszről, akinek az elnöke, vezetője, spirituális iránymutatója, bölcse, miniszterelnöke kijelenti, hogy a jövőben bármi megtörténhet.
Arról a Fideszről, aki egyszerűen átneveztemunkaadói társadalombiztosítási (tb) járulékokot szociális hozzájárulási adóra, ugyanis míg a járulékokat csak adott célra lehet elkölteni, addig az adóbevételek felhasználásáról a parlament szabadon rendelkezhet – így sokkal könnyebb a két tb-alap közötti forrásátcsoportosítás.
Arról a Fideszről, aki megígérte, hogy egyéni nyugdíjszámlák lesznek. Hol is vannak?
Arról a Fideszről, aki egy ostoba, buta picsát embert nevezett ki nyugdíjvédelmi megbízottnak.
Arről a Fideszről, aki a teljes szociális-egészségügyi-oktatási területet leadták az ország legbutább, mérhetetlen támogatással rendelkező, álszent faszkalapok kamupártjának, a KDNP-nek.

Viszont van itt más is.
Honnan is van a nyugdíj? Onnan, amit utánam a munkáltatóm befizet.
A bruttó 250 ezer forintos bérnél a dolgozótól levonnak 10% nyugdíjjárulékot (25 000), a munkáltató meg befizeti az átnevezett szociális hozzájárulási adót 27%-ot (67 500).
Vagyis 1 dolgozó után keletkezik 92 500 forint befizetés, elvileg a nyugdíjkasszába.
A minimálbérnél egy kicsivel nagyobb bruttó 120 ezres bérnél ez a szám viszont csak 44 400 forint.

Itt van egy régebbi, de elég szemléletes ábra:

adó

Odmnd írja tumblr-en:

Ebből a táblázatból kiderül, hogy 2010-ben, majd 4,2 millió ember, változatos okokból minimálbéren, vagy annak a közelében fizetett szja-t és járulékot, amiben benne van a nyugdíj is.

Mit jelent ez?

Nos az akkori helyzetet alapul véve, a munkavállalók 90%-ban a lehető legkisebb nyugdíjat fogják kapni, a legkevesebb befizetett járulék okán. A minimálnyugdíj 2014-ben Magyarországon 28.000Ft, a miheztartás végett! Ez kb éhendöglésre sem elég, és abból a 4,2 m emberből lesz pár millió akit nem lehet majd éhen dögleni hagyni. Természetesen ez a felsőbb nyugdíjkategóriák durva lefaragásával, és egyéb mágiával oldható csak meg.

Nincs már MNYP, és a korfa alakulása, valamint a képzett munkaerő 2010-től látható elvándorlása, a gazdasági helyzet, és a tömeges közmunka azóta ezen a helyzeten nem segített. Valahol vágni kell majd, és nem lehet elhessegetni azzal, hogy “majd OV mondja meg mennyi lesz a nyugdíjam 2045-ben”

Igen bakker ő mondja meg, mert a fundamentális elbaszás amit 2010-óta csinálnak, hatványozottan fog bebaszni akkor, és erre jön rá a javasolt pontrendszer a témázgató néni javaslatára.

Persze, probléma, hogy csökken a lélekszám, öregszik a társadalom de ezzel a problémával minden fejlett ország küzd, nem mi fogjuk feltalálni a spanyolviaszt.

A foglalkoztatottsági ráta szerint még mindig a végéről az ötödik helyen állunk:

Screenshot_00008
És ebben benne van az az 500 000 magyar, aki külföldön dolgozik meg a 200-250 ezer közmunkás.
Magyarul: papíron 4 millióan dolgoznak, de ebből valójában az országban dolgozók és járulékot fizetők száma csak 3,3 millió.
És emellett van 439 ezer nyilvántartott álláskereső.

A nyugdíjkassza problémája is ugyanaz, mint több más területé is: nincs elég munkahely.
Több munkahely, több járulékbefizető.

Viszont: nem mindegy a dolgozó minimálbért keres, vagy bruttó 500 ezer forintot!
Az elmúlt négy év politikájából az rajzolódik ki, hogy a Fidesz az országot az EU Kínájának kívánja megszervezni, egy kibaszott nagy összeszerelő-termelő csarnokká.
Kár, hogy még a stratégia partnerek is inkább leépítenek (Nokia, Telekom).

Lenne elég járulék, ha nem a minimálbéres munkavállalók száma nőne, hanem az átlagkeresetnél jobban keresők száma. De nálunk a munkaalapú és nem a tudásalapú társadalom épül.
Ahhoz, hogy minőségi, jól fizető állások keletkezzenek a magánszektorban megfelelő minőségű oktatás kell (most verik szét), kiszámítható gazdasági környezet (most verik szét) és kisebb mértékű elvonás (nőtt az adóék, nőtt az adók száma).
Bruttó 500 ezres bérnél (nincs eltartott) a munkavállaló 327 500-at kap kézhez, de a munkáltatónak összesen 642 500 forintba kerül. 49,1%-os az elvonás mértéke. Ön hány munkahelyet hozna létre ilyen számok mellett?

A gyerekvállalás komoly, nagyon komoly döntés. És ez a döntés a legszemélyesebb magánügyünk. Nyilván szeretnék több gyereket, de úgy néz ki, hogy tisztességgel felnevelni 3 gyereket nagyon nehéz, ahhoz olyan anyagi biztonság kell, ami sajnos keveseknek adatik meg.
És nem csak az anyagiakról van szó, mi a helyzet a bölcsödével, az óvodával, az iskolával, az édesanya újbóli munkába állásával? Ezeken a területen minden rendben, full gyermekbarát már mindenhol minden?

Szóval mielőtt a kormány felállítani a Nemzeti Inszeminációs és Gyermekpontszámítási Nyugdíjfőigazgatóságot, előbb legyen szíves, és tegyen meg mindent, hogy

a, merjük bevállalni az első, vagy a második gyereket
b, segítse, hogy a magánszektorban (!!!) munkahelyek jöjjenek létre, és ha lehet, ne minimálbérrel.

Sailorripley máris leaninálta a kisgyerekeket elfogyasztó Botos Katalint.
A másik alkotása korhatáros.

 

Megosztás