Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Nemzeti ügyből pártügy lett”

Orbán Viktor pár szót volt olyan kedves megejteni az olimpiai népszavazás kapcsán:

„Nemzeti ügyből pártügy lett, és minden pártügy sorsa kétséges. Most – mivel új helyzet van – ezt értékelni kell, és a kérdés az, hogy tudunk-e egy pártügyből újra nemzeti ügyet csinálni. Ez a kérdés, ami előttünk áll.”

De szép gondolat!
Kár, hogy a budapesti olimpia sosem volt nemzeti ügy.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az ötletet maga Orbán Viktor találta ki még 2000-ben, 4 évvel az EU-csatlakozás előtt.
A 2002-es választási kampányban a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett az 2012-es budapesti olimpia megrendezése érdekében.
Ismerős módszer, hogy egy választási kampányban aláírásokat gyűjtenek?

 

Budapest, 2002. január 17., csütörtök (MTI) – A Fidesz – Magyar Polgári Párt péntektől aláírásgyűjtési akciót indít a 2012-es olimpia magyarországi megrendezése érdekében.

Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Pokorni Zoltán.
A pártelnök azt mondta, hogy a Fidesz helyi szervezeteinek képviselői – neves sportolókkal együtt – Budapest számos pontján várják a csatlakozni vágyókat, a jövő hét elejétől pedig az ország több más városában is megkezdődik az akció.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország több ízben foglalkozott már komolyan az olimpia megrendezésének gondolatával. Mint mondta, egy olimpia nemcsak a sport, hanem a kultúra területén is fontos esemény, és jelentős gazdasági vállalkozás.

Véleménye szerint egy olimpia megrendezése egyfajtagyorsítópályára helyezné Magyarországot az EU-csatlakozást követő első években. A 2012-es olimpia rendezésével kapcsolatban 2004-ben lesz az első erőpróba: ekkor választják ki az összes jelentkező közül az öt versenyben maradó kandidálót. Döntés a helyszínről:
2005-ben.

Pokorni Zoltán jelezte, hogy az ISM-ben a jövő héten bontanak tendert, hogy kiválasszák azt a konzorciumot, amelyik az olimpiai pályázatot előkészítheti. A pártelnök becslése szerint az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokhoz 2000-2500 milliárd forintra van szükség.

Budapest, 2002. január 30., szerda (MTI) – Kovács „Kokó” István írta alá százezredikként szerdán a Westend City Centerben a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezését támogató aláírási ívet.

A százezredik aláírás előtt Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke – új célként megjelölve az olimpiai játékok megrendezését – új szlogent is megfogalmazott: „három gyerek, három szoba, négy kerék, öt-karika”.

Pokorni Zoltán szerint, ha 2012-ben Magyarország olimpiát rendezhetne, az azt jelezné, hogy a Szovjetunió által egykor megszállt régió visszatért a gazdag és erős országok közé.

Budapest, 2002. február 27., szerda (MTI) – Nem volt még Magyarországon olyan ügy, amelyhez félmillió ember aláírásával, nevével, arcával csatlakozott volna – mondta Pokorni Zoltán szerdán az ötszázezredik, budapesti olimpiarendezést támogató aláírás kapcsán Budapesten.

A Fidesz elnöke az olimpiarendezés ügyét az összefogás próbájának nevezte. Véleménye szerint csak olyan nemzet képes ötkarikás játékokat rendezni, amely birtokában van az összefogás képességének.

Elmondta, hogy a Fidesz alig egy hónapja kezdte el az olimpia megrendezését támogató aláírási akciót. Az ötszázezer aláírás szavai szerint dalolva, erőfeszítés nélkül gyűlt
össze.

Pokorni Zoltán jóslata szerint 2012-re, az olimpiarendezés idejére Magyarország erős, gyarapodó uniós ország lesz.

Kitért arra is: a Fideszt sokan vádolták azzal, hogy az olimpiát állítja választási kampánya középpontjába.
– Ez így is van – mondta, és azt tanácsolta a többi pártnak is, hogy tegyék ők is ugyanezt.

Az ötszázezredik aláírás kapcsán a Fidesz elnöke megköszönte az ellenzéknek, hogy ők is támogatták az olimpia rendezésének közös ügyének gondolatát.

Budapest, 2002. március 16., szombat (MTI) – A legfrissebb becslések szerint mintegy 3000 milliárd forint lenne a 2012-es budapesti olimpiarendezés teljes költsége, de a játékokkal összefüggő kiadás csupán 5-700 milliót tenne ki, a többire akkor is szükség volna, ha nem a magyar főváros kapná a tíz év múlva esedékes esemény házigazdaságát.

– Az út- és hídépítést, a közlekedési beruházásokat egyébként is meg kellene oldani – hangsúlyozta a kormányfő. – Az olimpia megrendezése csak felgyorsítaná a folyamatot, mert igénybe tudnánk venni EU-támogatásokat is.

Orbán Viktor reális esélyét látja annak, hogy sikeres legyen Budapest ötkarikás pályázata, s a főváros bejusson a rendezésért majdan versenyt futó öt jelölt közé, mert Magyarország gazdasága gyorsan fejlődik, a kelet-európai régióban még nem került sor nyári játékokra, s az újkori olimpiák történetének tíz legeredményesebb
nemzete közül a magyar az egyetlen, amelyik még nem volt vendéglátója a legjelentősebb sporteseménynek.

A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a rendezés kérdése, az azzal kapcsolatos aláírásgyűjtés túlságosan előtérbe került az április országgyűlési választások előtt, azt mondta:
„- Nem az olimpia kampányol a Fidesz mellett, hanem a Fidesz az olimpia mellett. Mindenki éljen ezzel a lehetőséggel!”

Ne, egy párt az olimpiával kampányol?
Aláírásokat gyűjt?
PÉLDÁTLAN!

Amúgy meg nem kell beszarni 266 115 aláírástól, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy ennyi választó szeretne népszavazást az olimpiáról. Hiszen az is aláírhatta, aki azt szeretné hogy legyen olimpia Budapesten, de erről nem huszonvalahány ember a Fővárosi közgyűlésben és százvalahány ember az Országgyűlésben döntsön.

Aki pedig nem érti, hogy miért csökken folyamatosan a budapesti olimpia támogatóinak a száma, annak itt van éppen egy mai cikk: „Mészáros Lőrinc” egy igazi gazdasági csoda, aki tíz év alatt ezerszeresére növelte kis gázszerelő cégének bevételeit.

Kár, hogy Orbán Viktornak nem bölcsész, filozófus, szociális munkás oligarcha-pajtásai vannak, de elég ránézni „Mészáros Lőrincre”, vagy a 2017-es vizes vb 8-ról 50 milliárdra dráguló uszodáját építő Garancsi Istvánra, hogy tudjuk, ezek leszarják az olimpiát. Csak azt nézik, hogy lehet építeni, lehet az állami pénzt tovább csapolni.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás