Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ennyiszer utasította közvetlenül Orbán Viktor a KEHI-t

A választás után 2 nappal, 2014. április 8-án indult meg a kormányzati vizsgálatsorozat a Norvég Civil Alap ellen.
A TASZ összefoglalója szerint:

„Két év alatt összesen 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, 4 alapítvány adószámát próbálta meg felfüggeszteni 15 hónapon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, minimum egy feljelentés alapján nyomozott körülbelül 16 hónapon át a rendőrség, 7 szervezetet vizsgált kiemelten egy éven keresztül a NAV, és 7 szervezetet ellenőrzött az ügyészség.

Az eljárások nyomán egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt. A vizsgálatok csak a NAV esetében szervezetenként 35-36 napig tartottak 2 munkatárs részvételével, és körülbelül ugyanennyi munkaterhet róttak a szervezetekre a másik oldalon.”

A TASZ peres úton derítette ki, hogy ki adott utasítást a KEHI-nek:

 

12860888_9bb8c9f91ccb8fae076e225705718472_wm
A soron kívüli KEHI-vizsgálatot bizony maga Orbán Viktor rendelte el, közvetlenül.

A KEHI-ről szóló kormányrendelet szerint:

„A Hivatal éves ellenőrzési tervét a tárgyévet megelőző év december 15-éig a miniszter útján nyújtja be a Kormánynak.
A Kormány döntése, a miniszterelnök vagy a miniszter utasítása alapján a Hivatal elnöke soron kívüli kormányzati ellenőrzést rendel el.”

Az Index megkérdezte a Kehit, „mennyire szokványos, hogy Orbán maga utasít, illetve 2014-ben ezen kívül milyen soron kívüli vizsgálatok indultak miniszterelnöki utasításra. A Kehi azt közölte, hogy a Kormány 2014 óta 35 ellenőrzést rendelt el. Hogy Orbán Viktor mennyit, azt nem árulták el, és a Miniszterelnöki Sajtóirodához irányítottak minket.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda azonban nem árulta el a választ.

Én viszont közérdekű adatigénylést nyújtottam be a Miniszterelnökségre, és a válaszukból kiderül, hogy az elmúlt 7 évben, 2010 óta hányszor utasította közvetlenül Orbán Viktor a KEHI-t ellenőrzés lefolytatására.

A válasz egy.
Csak a Norvég Civil Alap ellen.

 

Screenshot_02718Előfizetőket keresünk
Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Megosztás