Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Lázár János fogadóórája = Magyarország örökkön-örökké

Az Indexen promótálja magát Lázár János miniszterelnök …. államminiszter. Előbb egy hosszabb interjú, most pedig egy hódmezővásárhelyi fogadóóra.

Ha csak egy videót nézel meg Magyarországról, akkor ez legyen az.
Csodálatos, felemelő, wtf?! alkotás, egy Office epizód simán kijönne belőle.

A sztori pofonegyszerű: A Dezső-Fábián páros az Indextől elkíséri Lázár János egyéni országgyűlési képviselőt a hódmezővásárhelyi fogadóórájára.
Ennyi az egész, aztán feltárul a köztünk élő Magyarország.

 

A vidéki –minden bizonnyal kemény dolgozó– kisemberek 5-re érkeznek meg a fogadóóra helyszínére, hogy 7 órakor beengedjék őket – sorszámért.
Lázár János, a legelfoglaltabb csúcsminiszter pedig időt szakít arra, hogy kezet fogjon mindenkivel és a kis csapata élén meghallgassa az emberek problémát. Sőt, nemcsak meghallgatja, hanem cselekszik is. Telefonál, utasít, intézkedik.

Itt van például Tóth úr (01:33-tól). Tóth úr szeretne inzulingyógyszert váltani, kipróbálni egy másikat, bár elégedett a jelenlegi gyógyszerével.

Ön szerint mit tesz Tóth úr?
a, felkeresi a háziorvosát
b, felkeresi az egyéni országgyűlési képviselőjét

A helyes megoldás a második.
Tóth úr Lázár János miniszter-képviselő úrtól kér segítséget, aki azonnal hívja a kórházigazgatót(!).
„A kórházigazgató régi jó barátom, és ez így is működik” – kacsint ki a kamerának Lázár János, és tegyük hozzá, hogy igaza van.
Egyrészt tényleg vannak olyan emberek, akik semmit nem tudnak elintézni önállóan, másrészt pedig a magyar bürokrácia útvesztője olyan feneketlen, hogy még az edzettebbek is elvesznek néha. (A „Jó Állam” projektet amúgy éppen Lázár János vezeti.)

Nektek megfordult már a fejetekben, hogy elmenjetek az egyéni országgyűlési képviselőhöz segítséget kérni?
De vajon miben is tudna segíteni? És hogyan? Csak úgy tudna, hogy a nevével-tisztségével „odahat”, odatelefonál. Ez lenne a normális útja-módja? Hogy a képviselő odatelefonáljon?
Tényleg tovább él a Kádár-rendszer, vagy nem is tudom, az elmúlt évszázadok + Móricz és Mikszáth világa.

A videó másik, párhuzamos cselekményszála Lázár János és a stábja. Mert az egyéni képviselőt egy kis stáb segíti, ülnek, jegyzetelnek, ha Lázár kérdez, próbálnak válaszolni. Ez nem mindig jön össze, Lázár pedig nem szereti a bénázást. Így tényleg az Office legjobb jelenetei jutnak az ember eszébe, ahogy Lázár szó szerint megizzasztja a hebegő-habogó embereit.

Én nagyon néznék egy hódmezővásárhelyi Office-t, ahogy Tóth úrnak és Mari néninek próbálnak segíteni.

 

Megosztás