Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Magyarország rosszabbul teljesít: gyermekszegénység

Magyarország új EU-biztosa, Navracsics Tibor tegnap a Twitterére – ahova eddig leginkább Veszprémmel, az ottani kézilabdával és állatkerttel kapcsolatos híreket szokott kitenni – egy, az amerikai gyermekszegénységgel foglalkozó cikket postolt. Pedig Magyarországon is elég katasztrofális a helyzet ezen a területen (is).

Egész egyszerűen bámulatos a magyar külügy&diplomácia kommunikációja, Kovács Zoltán szóvivő múltkor egy laza „Eh?!”-hel próbálta helyretenni a netadó elleni első tüntetésen megjelenni merészelő amerikai ügyvivőt, Habony Árpád egy kissé Photoshop-gyanús képpel bizonygatja a Facebook-on, hogy nincs rajta az USA-ból kitiltottak listáján, tegnap pedig Navracsics is beszállt a kormány és a kormánypárti média USA-ellenes kampányába. Lassan össze is áll egy új Mr.Bean-film forgatókönyve.

A nemzetközi politikusok előszeretettel használják a Twittert, amin rövid postokban tudnak fontos információkat közzétenni. Navracsis Tibor, Magyarország új EU-biztosa külföldi kollégái sorából eléggé kilógva politika helyett eddig főként szeretett városáról, Veszprémről rakott ki állatkerti és kézilabdás híreket, de tegnap megszakadt a sorozat: retweetelt egy cikket a magyar amerikai gyermekszegénységről.

navra

 

A Navracsics által kitett Washington Post -cikk alapja az UNICEF legfrissebb jelentése, amelyben arról ír az egyik legismertebb humanitárius szervezet, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági válság milyen hatással volt a fejlett világ 41 leggazdagabb országában a gyermekek anyagi helyzetére.

Tehát nem csak USA-ról szól az UNICEF-jelentés. Bár tény, hogy ott sem rózsás a helyzet, a jelentés nagyon kemény és roppant szomorú adatokat tartalmaz Magyarországról, a magyarországi gyermekszegénységről.
Talán először ezzel kéne foglalkozni, s csak utána azzal, hogy Amerikában verik a nége…. mi a helyzet.

A angol nyelvű jelentéshez van magyar nyelvű közlemény is:

„Magyarországon 33 ezerrel több gyermek él szegénységben 2008 óta, és mindhárom fő mutató tekintetében a fejlett országok alsó harmadában szerepel.”

Az UNICEF-jelentés legfőbb magyar vonatkozású megállapításai grafikonon és szövegesen:

A gyermekszegénység változását vizsgálva Magyarország a 41 fejlett ország rangsorának alsó harmadában, a 29. helyen helyezkedik el. A jelentés szerint 2008 és 2012 között a gyermekszegénységi ráta 3 százalékponttal 22,6 százalékra nőtt. Ez körülbelül egy 33.000 fős növekedésnek felel meg.

Magyarországon a gyermekek szegénysége mélyült. A gyermekszegénységi rés 5,7 ponttal nőtt a vizsgált 4 év alatt, mely azt jelenti, hogy 2012-ben a szegénységben élő gyermekek jövedelme átlagosan ennyivel esik a szegénységi küszöbnél lejjebb, mint 2008-ban.”

unicef1

 

2008-2012 között Magyarországon került a legtöbb gyermek a „súlyos anyagi nélkülözés”-kategóriába. Stabil harmadik hely Bulgária és Románia után. 2008-ban 20% feletti, 2012-ben 30% feletti érték.

unicef2

Az Európai Unión belül Magyarországon 2008 és 2010 között az ötödik leggyorsabban (közel 2%-kal) nőtt a gyermekszegénység, 2010 és 2012 között pedig abszolút elsők lettünk a negatív versenyben a 6% közeli értékkel.

Ismétlem: az UNICEF jelentése szerint az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység 2010 és 2012 között.

unicef3

„Magyarország 8 évnyi jövedelemnövekedéstől esett el 2008 és 2012 között. Ez azt jelenti, hogy 2004-ben volt utoljára olyan alacsony a családok mediánjövedelme, mint 2012-ben.” Bulgária és Románia csak 4 évet bukott.

unicef4

 

 

Az már nem szerepel az UNICEF-jelentésben, de mi emlékszünk rá, hogy a vizsgált időszakban, 2011-ben szűnt meg az MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda, melynek már nem frissülő, de máig létező honlapján az alábbi közlemény olvasható azóta is:

„2011. szeptember 15-én a Ferge Zsuzsa vezetésével hat éven keresztül működő MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda megszűnt. A megszűnés körülményeiről számos ellentmondásos sajtóhír jelent meg. A tény az, hogy a megszűnés nem az Iroda saját döntése volt. A Programiroda alapvető működési feltételeinek ellehetetlenítése után nem volt mód a szakmai munka folytatására.

„Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program Irodája tudományos és gyakorlati munkája ellehetetlenült, eddigi eredményei veszendőbe mennek.”
(Ferge Zsuzsa)

 

Megosztás