Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem értjük a viccet

Vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorának volt vendége Rogán Antal és André Goodfriend, az az Egyesült Államok ügyvivője, a téma pedig az az itthon már bevett gyakorlat, ami Lajtától nyugatra az ún. korrupció kategóriájába tartozik.

Rogán Antal (és Szijjártó Péter is) kínjában természetesen direkt teszi a hülyét, amikor arról beszél, hogy „arra kéri az amerikai hatóságokat, hogy ismertessék bizonyítékaikat a korrupciógyanúra hivatkozva meghozott beutazási tilalommal kapcsolatban, ellenkező esetben szerinte nyilvánvalóan provokációra kell gondolni az ügyben.

Pontosan ismeri a 2004-es elnöki rendeletet (erről a 7750-as számú proklamációról bővebben az Átlátszó blogon), ami a beutazási engedély felfüggesztéséről (nem kitiltásról) szól korrupciógyanú esetén, és hogy ezt kizárólag az érintett személlyel kell közölniük az amerikai hatóságnak. Nem Rogán Antalnak. Nem Szijjártó Péternek.
Nehéz lesz ebből már jól kijönni, mivel a az amerikai kormányzatot nem hatja meg a rezsicsökkentés meg egy dörgedelmes Bayer-pubi a Magyar Hírlapban. Ezért is ütötte el Rogán azzal, hogy „a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált az ügyre, valószínűleg azért nem, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy ez most vicc, vagy komoly.

Nagy mókamesterek ezek az amerikaiak, ráböknek a térképre, és az adott országot azzal viccelik meg, hogy pár magas rangú prominens beutazási engedélyét felfüggesztik.
Hahaha, óriási vicc, ugye? Csak úgy beleremegnek a Pasa Park falai (+3 nm2)!
Micsoda kópék, hát milyen furfangos vicceket találnak ki ezek az amerikaiak!
Korrupt magyar politikusok!
Te ki tudnál ekkora poénbombát találni?!

 

Jó barátunk, Goodfriend ügyvivő legalább segített, hogy összeálljon mikor mi történt.
1. Van egy vízumügy, ami az érintett személyek és az Egyesült Államok közötti ügy, és ami nem tartozik a nyilvánosságra.
2. Udvariasságból tájékoztatták a külügyminisztériumot, de nem kérték sem őket, sem a magyar kormányt, hogy bármit tegyenek ez ügyben.
3. „Egy héttel később a KKM megkért, hogy menjek be: Szíjjártó Péterrel beszéltem, pontosan ugyanezt mondtam el, hogy ez egy vízumügy, amelyről az adott személyekkel fogunk tárgyalni. Nem kértük a magyar kormányt, hogy foglalkozzon ezzel az üggyel.
4. Ezután „valahogy” az jelent meg a Századvég által megvásárolt Napi Gazdaságban, hogy a belépés megtagadása egyfajta bosszú azért, mert amerikai cégek ellen adóhatósági vizsgálat volt.
5. Ezután kénytelen voltak sajtótájékoztatót tartani, „akkor megértettük, hogy most már nekünk is nyilvánosan válaszolnunk kell. Ennek persze nem örültünk, de a sztori már ott volt.

A már-már a politikai sci-fi világába tartozó hetedik világraszóló győzelem természetes a fejekbe szállhat, de azért mekkora arcnak kell lenni ahhoz, hogy nem elég a ká-európai hazai korrupció, még amerikai cégeket is le akartak húzni. Mi a baj, a Lajos már nem ad vissza pénzt? Kellene saját biznisz? Két milliárd korrupt pénz elég nagy összeg.

 

Kész szerencse, hogy a magyar kormány harcol a legkeményebben a korrupció ellen Magyarországon, olyan remek szövetségesekkel, mint a Pintér vezette rendőrség, a Polt vezette ügyészség, a Lázár vezette titkosszolgálatok és a Vida vezetett Nemzeti Adó és Vámhivatal.
Közülük egyikük egy ideig biztosan nem fog utazni az USA-ba. Annyi baj legyen, mindennapos eset, hogy magas rangú kormányzati embereket nem engednek be korrupció miatt az USA-ba, néha meg egyszerűen csak így viccelnek, csak mivel minálunk mindig kicsit szomorkás a hangulat, így nem jön át a humor.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy minden nap Szijjártó-nap, de ez most erre a hétre különösen igaz. A héten Szijjártó „Keleti Nyitás” Péter a következő helyeken fogja felcsatolni a szopóálarcot:  Luxemburgban a Külügyek Tanácsán és Washingtonban, ahol Victoria Nulanddal, közép-, és kelet-európai ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkárral fog beszélgetni minden bizonnyal nagyon hasznosat. Nuland elég szókimondó, de majd most megmutatja neki Péterünk, hogy milyen az illiberális szerelem Oroszországgal.

Megosztás