Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem tudja az állam, hogy mennyit költenek a kórházai élelmezésre – de a rabokra kevesebb jut, mint a betegekre

A KórháziKoszt elindításakor beadtunk egy-egy közérdekűadat-igénylést az EMMI-nek és a BVOP-nak. Megérkeztek a válaszok, amikből sok minden kiderül, bár az EMMI-éből pont az nem, amire leginkább kíváncsiak voltunk.

Augusztus elején azért indítottuk a KórháziKoszt nevet viselő Facebook-oldalt, hogy összegyűjtsük a magyarországi kórházakban feltálalt ételek fényképeit, mert a tapasztalatok szerint ezek nagyon gyenge minőségűek, és úgy gondoltuk, hogy egy nyilvános gyűjtemény talán lesz akkora hatással a döntéshozókra, hogy változtassanak a problémákon.

A projekt elindításával egyidőben beadtunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy közadatigénylést, amelyben azt kérdeztük, hogy

– 2013-ban kórházanként mennyit költöttek a betegek étkeztetésére
– a megállapított napi kvóta (ami egy beteg napi háromszori étkeztetésére jut) 2013. és 2014. évi összegét
– a kórházak szerződéses partnereinek nevét, akik az étkeztetést végzik (megvásárolják, előállítják, szállítják az ételt)
– mely kórházak intézik az étkeztetést „házon belül”, külsős cég megbízása nélkül

Az EMMI válaszában azt közölte, hogy a napi nyersanyagnorma összege 2013-ban és 2014-ben is nettó 550 Ft/beteg a 43/1999. (III.3.) számú kormányrendelet alapján. A 2010 óta államosított kórházak költéseire vonatkozó kérdésekre ugyanakkor azt közölte a minisztérium, hogy ő nem adatkezelő, vagyis nem tudja megmondani, hogy a takarékossági és átláthatósági okokkal magyarázva állami tulajdonba került egészségügyi intézmények mennyit költenek a betegek élelmezésére, és kikkel állnak szerződésben.

Tettünk még egy próbát, beadtuk az EMMI-nek benyújtott közadatigénylést a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) is, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alá került egészségügyi intézmények fenntartói, operatív irányítási feladatait is ellátja. A GYEMSZI azonban szintén azt közölte, hogy nem adatkezelő a kórházak étkeztetését érintő kérdésekben.

Vagyis az államnak fogalma sincs, hogy mennyit költenek a kórházai a betegek étkeztetésére, ami azért elég meglepő.

Bezzeg a BVOP-tól pontos adatokat kaptunk.

Ugyanis a KórháziKoszt elindításakor az EMMI mellett a BVOP-hoz is beadtunk egy közadatigénylést, amiben hasonlókat kérdeztünk, mint a minisztériumtól:

– 2013-ban intézményenként (ideértve valamennyi fegyházat és börtönt, bv. intézetet, kórházat, és egyéb egészségügyi intézményt is) mennyit költöttek a fogvatartottak étkeztetésére
– a megállapított napi kvóta (ami egy fogvatartott napi háromszori étkeztetésére jut) 2013. és 2014. évi összegét
– az intézetek szerződéses partnereinek nevét, akik az étkeztetést végzik (megvásárolják, előállítják, szállítják az ételt)
– mely intézmények intézik az étkeztetést „házon belül”, külsős cég megbízása nélkül

A BVOP részletes válaszában minden általunk kért adatot megküldött. Megkaptuk, hogy melyik cégek vesznek részt a fogvatartottak élelmezési ellátásban, és azt is, hogy melyik bv-intézet mennyit költött tavaly élelmezésre. Emellett megkaptuk a fogvatartottak élelmezésének nettó normáit is, amivel megdőlt a legenda, miszerint a rabokra sokkal (kétszer-háromszor) annyi jut, mint a betegekre, ugyanis a napi alapnorma 2013-ban és 2014-ben is nettó 400 Ft/ fogvatartott.

bvop

 

 

 

Megosztás