Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újabb sikersztori: az elektronikus anyakönyvi rendszer

2014-ben egy teljesen korrekt és méltányolandó fejlesztés: „elektronikus anyakönyvvezetés”.

Július elsejével lépett hatályba az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvény, ezzel megszűnt a papír alapú anyakönyvezés. Az anyakönyvi nyilvántartást kézzel vezették, ám júliustól elektronikus formában tartalmazó központi nyilvántartás jön létre. A jelenlegi négyféle születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel. Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (illetve külföldön is) le lehet majd kérni a kivonatokat. A bíróságok közvetlenül is hozzáférnek majd a digitális anyakönyvekhez, így az előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni.

Én az anyakönyvvel csak egyszer találkoztam, az esküvőm napján, amikor külön autót kellett küldeni az anyakönyvvezetőért, mert nem lehet csak „úgy” hozni-vinni az anyakönyvet, meg kellett adni neki a méltó módját. Amúgy egy baromi nagy könyv, lehete benne lapozgatni ezerrel. Na, ennek most már vége. Az esküvőn azért lesz mit aláérni, de a házassági anyakönyv is elektronikus lesz.

Ha jól sejtem, senkiben sem fogok nagy megrázkódtatást okozni, ha elárulom, hogy a kormány 2009-ben (!) döntött az elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetéséről, és ki is írta 2009 nyarán a pályázatot, 1,5 milliárd forint EU-s támogatást elkülönítve a projektre:
„A Kormány a 2009. március 4-i ülésén hagyta jóvá az Elektronikus közigazgatás operatív program 2009-2010. évi akciótervét, mely keretében kiemelt projektként nevesítette a jelen útmutatóban nevesített projektet.”
2009 év végén olvashattuk, hogy 2011. január elsején indul az elektronikus anyakönyvvezetés.

Azonban a projekt átadását előbb 2011. szeptember 30-ra módosították.
Majd 2012. január 31-re.
Aztán 2013. január 31-re.
Majd 2014. január 31-re.
Végül tegnap elstartolt a projekt.
2014. július 2-án.

Javítsatok már ki, de ha jól értem, akkor én személy szerint már nyilván vagyok tartva elektronikusan.
És öt (5 !!!) év kellett ahhoz, hogy elektronikusan hozzám tudjanak rögzíteni egy anyakönyvet? Imádom amikor az állam bütykölget. Vagy a főváros. Vagy bármelyik állami vagy önkormányzati hivatal, szerv, vállalat.

Végül 919 millió forintért szállította le az új rendszert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Mivel július elseje a köztisztviselők napja volt, és zárva volt minden hivatal, a rendszer a tegnapi nappal indult.

Az indulásról a Sonline ad beszámolót:

Akadozott vagy egyáltalán nem működött az országban az anyakönyvezés új elektronikus rendszere annak első éles munkanapján. Az informatikai rendszer hibaüzeneteket írt, és azt is idegen nyelven. Az anyakönyvvezetők a házassági kivonatért érkezőktől is türelmet kértek, és a jövő heti ügyintézést vagy az elektronikus levélírást javasolták. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) fejlesztői egész nap dolgoztak a rendszerhiba elhárításán, de azt nem tudták megmondani, mikor áll helyre a rend.

A zökkenőmentes indulás érdekében a KEKKH 920 millió forintos fejlesztést hajtott végre. Az uniós forrású projektben új és nagy biztonságú informatikai infrastruktúrát építettek ki, amit még a múlt héten is teszteltek. A rendszer már akkor is kétségeket ébresztett a tekintetben, hogy sikerül-e a repülőrajt. A lapunknak nyilatkozó jegyzők borítékolták a hibákat, melyek az első éles napon elő is jöttek. Egy belső-somogyi községi anyakönyvvezető reggel kilenc órától próbálkozott, és bármikor megpróbált belépni a programba, idegen nyelvű hibaüzenetet kapott. Ez a helyzet kora délutánig nem változott. Hibák jelentkeztek Kaposváron is, ahol az anyakönyvi hivatal szintén nemigen tudott dolgozni a hálózaton. Az ügyeket, az ügyfelek érdeklődésére a jövő hétre igyekeztek áttenni.

A szerdai nap legkellemetlenebb pillanatai a halotti anyakönyvi kivonatok miatt álltak elő. A hozzátartozók elakadtak a temetési szertartás előkészítésében, a szerettük elvesztésének hírét sem tudták közhírré tenni. Egy anyakönyvvezető már a hűtőházak véges kapacitása miatt kezdett aggódni. Kollégája az első házasságkötési ceremóniájára készülve osztotta meg kérdéseit: nem tudja még, mit fog aláíratni az ifjú párral a százötven barát és családtag, valamint a három kamera előtt. Erre ugyanis, bár a hírek szerint felkészítésben részesültek az anyakönyvvezetők, még nem kapott útmutatást.”

Megosztás